Genomförda aktiviteter 2020

2020 var året vi nog aldrig kommer att glömma. Pandemin drabbade oss och många andra föreningar. Vi tvingades ställa in många av våra planerade aktiviteter.

Vi tackar alla våra medlemmar som ändå gjorde det möjligt att genomföra några av de inplanerade aktiviteterna genom att följa restriktionerna, hålla avstånd och ta hänsyn till varandra!


Årsmöte, 16 februari

Närmare 100 medlemmar slöt upp till årsmötet i Gamla Tingshuset. Efter årsmötesförhandlingarna bjöds vi på kaffe och smörgås och fick lyssna till Peter Streijfferts inspirerande föredrag. Peter berättade om hur man genom att odla med biokol, bokashi och hugelbäddar bidra till ett bättre klimat och hur vi kan få växter, djur och mikroorganismer att trivas bättre i våra trädgårdar. Vi fick lära oss att inte störa mikrolivet i jorden genom att gräva, utan istället täcka jorden med löv, kompost och gräsklipp. Peter gav exempel på lättodlade ätbara perenner och hur vi kan kombinera träd, buskar och perenner för att efterlikna naturens eget växtsätt.

Efter föredraget kunde vi köpa Peters böcker och han visade hur man kan göra odlingskrukor av tidningspapper.

Även i år bjöds vi på fika och kunde köpa lotter med chans att vinna många fina priser. Vissa hade turen på sin sida och gick hem med flera vinster.

Vinsterna till Lotteriet var skänkta av:
Gripsholmsparkens Blommor
Nya Alfredssons Blommor
Blomsterlandet
Grönborgs Blommor
City Gross
Humlan/Tempo
Ica Supermarket Oppeby
Linda Marend
Design, Art & Illustration
Holmgrens Färg
Jordgubbarna.se
Peter Streijffert
Medlemmar

Ett stort Tack till alla!


Nymedlemsträff, 25 februari

7 tappra nya medlemmar trotsade snöoväder och förkylningstider för att träffas på Nyköpings Biodlarförenings lokal på Lilla Kungsladugården. Det bjöds på fika och presentation av styrelsen. Lotteri med vinst till alla och en presentation av Henningslunds fruktodling med provsmakning av svenska äpplen.

Vi hälsar alla nya medlemmar välkomna till Nyköpings Trädgårdsförening!


Nyköpings Flora, 10 mars

Drygt 30 personer lyssnade på Hans Rydberg som har skrivit boken ”Nyköpings flora” som beskriver en tätort ur ett botaniskt perspektiv. Hans talade om starka förändringar till följd av klimatpåverkan och om trädgårdsväxter som sprider sig.

Vi fick en inblick i vilken fantastisk och unik flora vi har i Nyköping och varför samt var Ramslök och fikon växer.


Besök på Nygrans Gård, 10 augusti

Under en promenad i skogen förklarade Chrisel Gulliet lita av tanken med permakultur. Sedan visade hon sina odlingar och berättade med glädje och inlevelse om hur träd, buskar, örter och grönsaker samsas och hjälper varandra med så lite arbetsinsats som möjligt. Allt för att gynna de goda jordarbetarna.

Drygt 25 glada medlemmar var med under kvällen.


Växt och Trädgård, 15 september

35 medlemmar kom till en trevlig kväll på Växt och Trädgård, minglade och kom med odlingsfrågor till Linda som pratade om viken av grönska, Ewy som visade hur man binder kransar och Sussi sompratade om fruktträd. Presentationerna hölls i små grupper och alla var duktiga på att ta hänsyn och hålla avstånd.

En tipspromenad anordnades och vanns av Odd Sandervåg. Du kan se frågor och svar på: https://www.hasselforsgarden.se/wp-content/uploads/sites/4/2020/08/Grona-Promenaden-Vuxna_1.pdf Rätt svar på utslagsfrågan är 1759. Det var då det första Åkerö-äppelträdet planterades på Åkerö säteri i Bettna.


Äpplets dag, 27 september

Äpplets dag firades hos Sussie Lundgren på Henningslunds Äppelodling. Dagen bjöd på växlande väder men avslutades med solsken och många besökare hittade till Henningslund. Sussie Lundgren och Charlotte Sommarin, ordförande i Sörmlandsäpplet visade runt i äppelodlingen, och många passade på att handla äpplen, honung och must.

Pomologen Anette Isacsson hjälpte dem som tagit med sina egna äpplen med artbestämning.

Jörgen Olsson från Jörgens Trädgård och Äng visade hur man slår med lie och några besökare provade själva på att hantera lien.