Under våren 2021 valde vi att inte genomföra några aktiviter på grunda av den rådande pandemin och årsmötet som vi brukar ha i februari blev framflyttat till augusti.
25/8 Vandring i Grandelius bergspark på Stenbro
Vandringen skedde i resterna av den park som prosten Grandelius anlade i slutet på 1700-talet i bergsområdet ovanför Stenbro prästgård (idag Stenbrogården). Ett 10- tal medlemmar deltog och trotsade den bitis oländiga terrängen och mer eller mindre trasiga trappor.
Inte många kände till den här intressanta miljön och vår guide, Bengt Sjögren från Nyköpings Hembygdsförening lärde oss att anläggningen är präglad av romantiken och består trappor, grottor, gångar och terrasser i området runt berget. Under årens lopp har anläggningen förfallit men vi såg att det fortfarande finns en hel del rester kvar.
Årsmöte 29 augusti
Det blev ett sent och annorlunda årsmöte år 2021. Halva året hade redan har passerat och vi valde att vara ute på Ängstugans dansbana för att undvika eventuell smittspridning. Ett 20-tal medlemmar anslöt och som vanligt genomfördes årsmötesförhandlingen effektivt och snabbt och vi lade handlingarna för 2020 bakom oss.
Årets föreläsare var MaryAnn Fargo. MaryAnn berättade om sina odlingar och köksträdgårdar på gården i Björkvik. Vi fick höra om hur man förbereder inför vinterodlingen, vad som sås, planteras ut och skördas under vintern och fick mycket inspiration inför vintern.
Tyvärr var det svårt att se de bilder som MaryAnn visade, men du kan ladda ner bildspelet här och se de i efterhand.

Styrelsen hade utlyst en tävling och några taggade medlemmar hade med sig bidrag. Tävlingen bestod av 3 kategorier:
- Vackraste Pelargonen
- Finaste blomsterbuketten från din trädgård eller balkong
- Bästa grönsaksfatet med odlade grönsaker från din trädgård eller balkong

Sussi Lundgren, Henningslunds Fruktodling, hade med sig produkter från sin odling. Efter årsmötesförhandling och föreläsning bjöd föreningen på grillad korv och fika.
2/9 Blomstervandring på Labro Ängar
Vi träffades på parkeringen vid Trillingsbergsvägen där floraväktarna genom Eva Grusell hälsar oss välkomna till Labro Ängars tätortsnära naturreservat. Vi promenerade över ängar, betesmarker och genom lundar för att titta på de arter som fortfarande blommade i september.
Ett xx-tal medlemmar fick lära sig mer om Floraväktarnas verksamhet. Eva berättade bland annat om att vara Floraväktare innebär at man besöker kända växtplatser för hotade arter för att räkna exemplar av arterna och notera eventuell hot för växtplats eller växt. Resultaten rapporteras sedan i Artportalen.
14/9 The Pottery Garden, Stigtomta
Ett tiotal medlemmar träffades hemma hos Marie-Louise Samuelsson för att besöka hennes trädgård där vi kunde beundra de olika trädgårdsrummen som trädgården är uppbyggd kring. Marie-Louise berättade om hur trädgården växt fram och tanken bakom de olika rummen. Vi fick också göra ett besök i butiken där vi kunde köpa keramik i olika former, muggar, fat, ljuslyktor och trädgårdskonst.
I trädgården kunde vi beundra de stora Dahliorna och de vackra damerna i keramik. Trädgården kommer att vara stängd för besök under 2022 för att få tid till förändring och utveckling av de olika trädgårdsrummen.
23/11 Kransbindning med Glögg
14 personer deltog på en trevlig kväll med kransbindning. I år höll vi till på Rosvalla i en lokal lämpad för att hålla avstånd, allt enligt rekommendationerna. Fantasin flödade och det bands kransar av granris, enris och mossa samt serverades glögg och samtalades. En lyckad kväll för alla som deltog.

7/12 Grötfest
Den årliga Grötfesten hölls som vanligt i Oppebykyrkan och 28 medlemmar umgicks och hade trevligt. Det serverades risgrynsgröt och smörgåsar med julskinka. Kaffe och pepparkaka blev det också förstås.
Susanne Lundgren berättade om sin äppelodling på Henningslund.
